Vijf tips om lastige dingen met je tiener te bespreken

De vakantie is weer voorbij en ons leven raakt al snel volgepland met werk, sport, boodschappen en huishouden. Wat was het heerlijk die vakantie; rust, tijd voor elkaar… Veel momenten om eens een goed gesprek aan te gaan met je kinderen. Dat zou toch bijna vanzelf moeten gaan als je zoveel tijd met elkaar doorbrengt? Nou, bij ons helaas niet. Ook op de camping is er de verleiding van de telefoon en hebben de kinderen niet altijd zin om in te gaan op je poging tot een gesprek. Te druk met andere dingen, te vol met hun eigen leven, geen ruimte voor bemoeienissen van anderen.

We leven mee, proberen in hun leefwereld te komen en aan te sluiten. Dat is zeker zeer waardevol. Het is echter ook van belang om dingen te bespreken die niet direct de interesse van je tiener hebben of die confronterend voor hen zijn. Onderwerpen die jij wel belangrijk vindt en waarin jij iets wilt meegeven aan je kind.

Maar hoe doe je dat dan, een opening creëren voor een gesprek met je kind? Deze handvatten kunnen je hierbij helpen:

  1. Bedenk van tevoren wat je wilt overbrengen en vat dit voor jezelf samen in één of twee zinnen.
  2. Ga een activiteit doen waar jullie je allebei bij kunnen ontspannen. Bijvoorbeeld samen koken, wandelen, vissen of ergens lunchen.
  3. Benoem tijdens je activiteit dat je over ‘je onderwerp’ wil praten met je zoon of dochter. Leid het rustig in en gebruik vervolgens je samenvatting waarin je kort en bondig je boodschap deelt met je zoon of dochter.
  4. Geef je kind nu de ruimte om vragen te stellen en zijn of haar mening te vormen. Moedig hem of haar aan door te vragen wat hij of zij denkt en voelt, door te luisteren, stiltes te laten vallen, soms even van onderwerp te veranderen en er vervolgens weer op terug te komen.
  5. Ook tijdens dit soort gesprekken met je kind is het belangrijk dat er een basis van veiligheid en vertrouwen is. Geef ruimte, respecteer wat hij of zij denkt en stel je tegelijk ook op als een gids die hem of haar graag wil helpen om de juiste weg te vinden in het leven.

Veel plezier met je gesprek met je zoon of dochter! Het is spannend om een lastig onderwerp aan te snijden, maar het zal leiden tot meer verbinding en zal je versterken in je rol als vader of moeder.